Kasza pęczak z fasolą (prawie) po bretońsku
Kasza pęczak z fasolą (prawie) po bretońsku
Kolejny przepis na szybki lunch lub kolację. Możesz ugotować więcej i zabrać kolejnego dnia do pracy.
Czas przygotowania 15 minuty minut
Czas gotowania 15 minuty minut
Rodzaj Kolacja, Lunchbox, Obiad
Porcje 1
Składniki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 duży dojrzały pomidor
- ⅓ łyżeczki syropu klonowego cukru lub ksylitolu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- pół puszki białej fasoli konserwowej lub pół szklanki fasoli gotowanej
- 25 g sera Feta
- natka pietruszki
- ⅔ szklanki ugotowanej kaszy pęczak
Instrukcje
- Podsmaż na oliwie z oliwek posiekaną cebulę szalotkę i czosnek
- W międzyczasie nastaw wodę i ugotuj kaszę. Chyba, że tak jak ja masz już jakiś dodatek skrobiowy (inna kasza, ryż)
- Dodaj pomidora pokrojonego w kostkę i duś bez przykrycia ok 10 minut mieszając całość od czasu do czasu
- Dopraw solą, pieprzem, odrobiną cukru lub innym słodzidłem (syrop klonowym ksylitol, cukier) ⠀
- Zblenduj na gładką masę zawartość rondelka
- Dodaj odsączoną i przepłukaną fasolę. ⠀
- Całość duś jeszcze ok. 5-10 minut. ⠀
- Kaszę / ryż polej sosem pomidorowym z fasolką. Posyp natką pietruszki i pokruszonym serem feta.