Sałatka z roszponki z mozarellą, pomidorem i oliwkami

Sałatka z roszponki z mozarellą, pomidorem i oliwkami
To dość znana sałatka ale nie można o niej zapominać. Jest pełna zdrowych składników, szybka w przygotowaniu i bardzo smaczna. Jak dla mnie trzy podstawowe kryteria, jakie powinien spełniać idealny posiłek.
Typ posiłku Kolacja, Lunchbox, Obiad, Sałatka
Liczba porcji 2
Kalorie 308 kcal
Składniki
- 2 garście roszponka
- 125 g mozzarelli light
- 1 dojrzały pomidor
- ok. 13 sztuk czarnych oliwek
- listki bazylii
- sól pieprz
Sos winegret
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
- ułóż wszystkie składniki warstwowo
- składniki na sos winegret wymieszaj do połączenia w jednolity płyn