fbpx

Guacamole czyli awokado w roli głównej

Guacamole

Guacamole czyli awokado w roli głównej

Awokado – to owoc bardzo kaloryczny i zawierający bardzo dużo tłuszczu dlatego niektórzy wolą go unikać. Niesłusznie. Są to zdrowe jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają kontrolować poziom cukru we krwi. Awokado zawiera też kwas oleinowy, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu.
Czas przygotowywania 10 minuty
Rodzaj Kolacja, Przekąska, Śniadanie
Liczba porcji 1 porcja
Kalorie 341 kcal

Składniki
  

  • 1 szt dojrzałego awokado
  • 1/2 szt cebuli szalotki lub czerwonej cebuli
  • 1 szt pomidor lub ok. 10 sztuk pomidorków koktajlowych
  • sól pieprz, cytryna
  • pieprz
  • cytryna
  • szczypiorek
  • czosnek

Przygotowanie
 

  • Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę, obieramy ze skórki (lub po prostu wydrążamy miąższ łyżką). Następnie rozgniatamy awokado widelcem lub łyżką w miseczce i skrapiamy cytryną, posypujemy też do smaku solą i pieprzem. Na tym etapie można też dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku (jeśli ktoś lubi – ja nie dodaję). Następnie siekamy cebulkę oraz pomidorki i całość mieszamy razem z awokado.

Dodatkowe informacje

Regularne spożywanie awokado pomaga utrzymać dobrą kondycję naszego organizmu i dostarczyć odpowiednich składników odżywczych.
Nie będę rozpisywać się o zaletach awokado, można dużo przeczytać na ten temat. Jeśli zatem nie lubisz awokado, poszukaj takich przepisów, które będą smaczne – wtedy awokado na pewno na stałe zagości w Twoim menu.
Jak wybrać awokado?
Pamiętam mój pierwszy raz z awokado – jadłam (a właściwie przeżuwałam) i zupełnie mi nie smakowało. Na wiele miesięcy (a może nawet lat) zapomniałam o awokado uznając, że to nie dla mnie. Nie pamiętam już dokładnie jak przekonałam się ostatecznie do awokado ale od dłuższego już czasu zjadam 1-2 sztuki na tydzień. I bardzo mi smakuje.
Aby awokado było smaczne, należy je jeść dojrzałe i odpowiednio doprawione. Najlepiej kupić dojrzałe – czyli takie, które lekko ugina się po naciśnięciu palcem. W sklepie jednak często na próżno szukać dojrzałego awokado, więc ja w czasie weekendowych zakupów kupuję awokado, które następnie leżakuje w koszu z innymi owocami i dojrzewa.
Jak jeść awokado?
Ja uwielbiam guacamole – czyli pastę z dojrzałego awokado. Inna opcja to dodanie awokado do sałatki. Dzisiaj przedstawię mój przepis na guacamole, chociaż wariacji na ten temat jest wiele, więc możecie spokojnie modyfikować przepis.
Słowo kluczowe #bezmięsa, #bezmleka, #bezpieczenia, #łatwe, #szybkie

Enquire now

Give us a call or fill in the form below and we will contact you. We endeavor to answer all inquiries within 24 hours on business days.
MENU