Pstrąg pieczony z makaronem z cukinii
Pstrąg pieczony z makaronem z cukinii
Dzisiaj zapraszam na danie obiadowe – pieczony pstrąg, podawany w towarzystwie makaronu warzywnego (marchew i cukinia). Danie przygotowuje się bardzo szybko, jest bardzo smaczne i zdrowe.
Czas przygotowania 20 minuty minut
Czas pieczenia 20 minuty minut
Rodzaj Dania z rybą, Kolacja, Obiad
Porcje 1
Kalorie 591 kcal
Składniki
- 2 szt 2 szt pstrąga patroszonego świeżego
- 4 gałązki 4 gałązki tymianku
- 1 szt cytryna lub limonka
- masło
- ●sól
- pieprz cytrynowy
- 2 ząbki 2 ząbki czosnku
- 2 szt średnie marchewki
- 1 szt cukinia
- imbir
- cynamon
Instrukcje
Przygotowanie
- pstrąga myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym
- nacieramy solą i pieprzem cytrynowym (w środku i na zewnątrz)
- do środka pstrąga wkładamy gałązkę tymianku, pół ząbka czosnku pokrojonego w plasterki, odrobinę masła, plaster limonki
- na wierzch pstrąga układamy również masło, limonkę i tymianek
- zawijamy w folię aluminiową lub papier do pieczenia. Folię / papier nakłuwamy lekko wykałaczką, aby para miała ujście.
- tak przygotowany pstrąg może leżakować kilka, a nawet kilkanaście godzin w lodówce. Przejdzie wtedy wszystkimi aromatami.
- następnie pstrąga pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 20 minut
W czasie gdy pstrąg się piecze przygotowujemy makaron z marchewki i cukinii:
- obieramy marchew i cukinię
- następnie obieraczką przygotowujemy długie, cienkie paski z marchwi i cukinii
- na patelnię wlewamy kilka łyżek wody i wrzucamy marchew (w pierwszej kolejności, ponieważ potrzebuje więcej czasu, aby zmięknąć).
- dusimy przez ok 3 minuty, dodajemy cukinię i jeszcze przez chwilę dusimy. Ważne, aby nie rozgotować jarzyn.
- zmniejszamy ognień i dodajemy trochę masła oraz przyprawy do smaku: sól, pieprz cytrynowy, odrobinę imbiru i cynamonu.
- mieszamy, aby masło i przyprawy obtoczyły nasz warzywny makaron.
- I gotowe !! Podajemy gorące i zjadamy ze smakiem. Dla mnie pycha !!
Słowo kluczowe #bezglutenowe, #bezmleka, #szybkie