fbpx

Od czego zacząć zdrowe odżywianie i odchudzanie

Organizm to zdolna bestia – stale analizuje sytuację i odpowiednio się do niej dostosowuje zachodzące w nim procesy. Wyobraź sobie teraz, że dostałaś tylko miskę ryżu o nie wiadomo kiedy będzie kolejna dostawa…. może dopiero za 3-4 dni? ostatnio zdarzały się takie przestoje w dostawach…. raczej nie zjesz od razu całej porcji, może zjesz trochę, a resztę odłożysz na wypadek, gdyby nie było w krótkim czasie kolejnej dostawy? Twój organizm dedukuje dokładnie w ten sam sposób….

O biologii słów kilka, czyli zdolności adaptacyjne organizmu

Jeśli jadasz posiłki bardzo nieregularnie, wówczas spaleniu (przetworzeniu na energię) podlega tylko część posiłku, a reszta jest odkładana (nasz kochany tłuszczyk).

Jeśli w międzyczasie wpada niespodziewanie jakiś posiłek, to znów większość jest odkładana. Myślisz sobie – ok, zgłodnieję, to organizm spali sobie trochę tłuszczu i po sprawie? otóż jesteś w dużym błędzie. Niestety, tak to nie działa. Jeśli organizm wejdzie w stan głodu, to wytworzy sobie energię ‘zjadając’… mięśnie, a tłuszczyk sobie zostanie tam, gdzie był niestety… Aby proces spalania (nasz metabolizm) był efektywny, potrzebna jest regularność !! Bez tego ani rusz. Jeśli organizm nie funkcjonuje w trybie zagrożenia, wówczas pięknie spala to, co dostarczamy (o ile dostarczamy tyle kalorii, ile potrzebuje). Nie ma spadków cukru, nie ma napadów głodu – wszystko chodzi jak w szwajcarskim zegarku.

Jak często jeść i jak komponować posiłki?

Najbardziej optymalna sytuacja to taka, gdy jesz regularnie i przewidywalnie czyli mniej więcej o stałych porach i w odpowiednich ilościach (nie za dużo, nie za mało). To oczywiście nie musi być aptekarska dokładność. Nie musisz mierzyć, ważyć, liczyć kalorii, ani jeść z zegarkiem w ręku. Najważniejsze zasady:

  • Ustal czy lepiej się czujesz na 3, 4 czy 5 posiłkach.
  • Zastanów się jaka porcję zjeść, aby bez zbytniego przejedzenia odejść od stołu ale też doczekać kolejnego posiłku bez wpadania w wilczy głód.
  • Obserwuj po jakich posiłkach czujesz się najedzona i syta dłużej.
  • Dbaj, aby posiłki były urozmaicone i zbilansowane

Zbilansowane posiłki, czyli jakie?

Posiłek zbilansowany to taki, który zawiera wszystkie makroskładniki, tj. węglowodany (najlepiej złożone, które dłużej się trawią), białka i tłuszcze. To na początku może wydawać Ci się trochę skomplikowane ale na początku wszystko jest trudne. To kwestia zwracania uwagi i nauki. Przykładowo owoc, który zjesz bez żadnych dodatków nie jest dobrym wyborem. To są czyste węglowodany. Jeśli jednak na drugie śniadanie zjesz owoc (np. banan) z jogurtem wysokobiałkowym (źródło białka) i orzechami (zdrowe tłuszcze), to taki posiłek będzie pełnowartościowy i sycący.

A jeśli chcę schudnąć?

Zapytasz – a co jeśli chcę schudnąć? zmniejszyć kaloryczność o połowę? będzie szybciej? ależ skąd!! organizm natychmiast wejdzie w stan zagrożenia, przykręci drzwiczki do Twojego pieca metabolicznego i spalanie zwolni, wejdzie w tryb oszczędnościowy… i potem w zasadzie tyjesz z powietrza – co zjesz pójdzie w boczki !!

Zatem jak się odchudzać? To zależy, czy masz jakieś problemy zdrowotne, w szczególności związane z gospodarką cukrową  (np. insulinooporność, cukrzyca typu 2) czy raczej ogólnie jesteś zdrowa. Jeśli nie masz problemów zdrowotnych, powinno wystarczyć wdrożenie zdrowych nawyków żywieniowych (zdrowe, zbilansowane i regularne posiłki) i lekkie obniżenie kaloryczności posiłków w stosunku do całkowitego zapotrzebowania. Zacznij od policzenia, jakie jest zapotrzebowanie energetyczne Twojego organizmu (czyli ile kalorii potrzebujesz dziennie), a następnie wynik zmniejsz o 200 kcal i dostarczaj dziennie posiłki o równowartości takiej liczby kalorii.

Wzory na obliczenie CPM (Całkowita Przemiana Materii) i PPM (Podstawowej Przemiany Materii) są ogólnodostępne. Jeszcze lepiej jest uzyskać tę informację korzystając z Analizatora Składu Ciała. To taka specjalna waga, która wskazuje dodatkowo zawartość tkanki tłuszczowej, mięśni, wody, jak również PPM. Ważne jest natomiast nie tylko ile kalorii zjadamy ale też czy rzeczywiście odżywiamy nasz organizm, czyli jest jaka jest zawartość składników odżywczych (witamin, soli mineralnych) w naszych posiłkach, czy unikamy chemii i przetworzonego jedzenia?

Schudnij z głową i na trwałe:

Aby chudnąć trzeba jeść regularnie, smacznie, zdrowo i nie odczuwać głodu. Obniż kaloryczność na tyle, aby chudnąć max 0,5-1 kg na tydzień. Do tego pozytywne nastawienie do jedzenia (i życia) i organizm sam się wyreguluje.

Ja od wielu lat odżywiałam się zdrowo ale niekoniecznie regularnie i w efekcie w 10 lat przytyłam 10 kg. Niby niewiele, zaledwie średnio 1 kg rocznie, ok 100 gramów miesięcznie…. prawie niezauważalnie, a jednak… wdrożenie zasady regularnych posiłków (co 3-4 godziny) i unikanie podjadania między posiłkami sprawiło, że w 3 miesiące zrzuciłam 9 kg, przy tym mając mnóstwo energii i nie odczuwając głodu.

Nie szukaj żadnych diet cud, magicznych pastylek czy diet 1000 kcal. Nawet jeśli schudniesz, efekt jo-jo jest gwarantowany. Tu chodzi o zdrowy styl życia i utratę wagi na stałe,  a nie o szybki, krótkotrwały efekt. Tym bardziej, że takie eksperymenty mogą skończyć się bardzo źle dla trzustki, wątroby czy nerek.

Rezerwacja

Zwykle odpowiadamy na wiadomości w ciągu 24 godzin.

    Imię i nazwisko

    Adres e-mail

    Telefon

    Wiadomość