Go Back
Sałatka z roszponki z mozarellą, pomidorem i oliwkami

Sałatka z roszponki z mozarellą, pomidorem i oliwkami

To dość znana sałatka ale nie można o niej zapominać. Jest pełna zdrowych składników, szybka w przygotowaniu i bardzo smaczna. Jak dla mnie trzy podstawowe kryteria, jakie powinien spełniać idealny posiłek.
Typ posiłku Kolacja, Lunchbox, Obiad, Sałatka
Liczba porcji 2
Kalorie 308 kcal

Składniki
  

  • 2 garście roszponka
  • 125 g mozzarelli light
  • 1 dojrzały pomidor
  • ok. 13 sztuk czarnych oliwek
  • listki bazylii
  • sól pieprz

Sos winegret

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie
 

  • ułóż wszystkie składniki warstwowo
  • składniki na sos winegret wymieszaj do połączenia w jednolity płyn