Cofnij
Przepis szparagi z kaszą i pieczarkami

Szparagi z pieczarkami i kaszą

To danie jest łatwe w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo dobre. W sam raz na weekendowy, szybki lunch.
Czas przygotowywania 15 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Rodzaj Kolacja, Lunchbox, Obiad
Liczba porcji 1
Kalorie 282 kcal

Składniki
  

  • Pół pęczka szparagów bez główek pokrojone w 1,5 cm kawałki
  • ½ papryki czerwonej pokrojonej w paski
  • 6 średnich pieczarek pokrojonych w plastry
  • Pół małej cebulki pokrojonej w kostkę
  • Sól
  • Świeżo mielony pieprz
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki sera feta
  • ¾ szklanki ugotowanej ulubionej kaszy

Przygotowanie
 

  • Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć pół małej cebulki pokrojonej w kostkę
  • dodać paprykę czerwoną pokrojoną w paski, pieczarki pokrojone w plastry i szparagi bez główek (pokrojone w 1,5 cm kawałki)
  • Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem
  • Smażyć ok 10 minut
  • Dorzucić główki szparagów i ugotowaną kaszę
  • Smażyć jeszcze ok. 5-10 minut
  • Wyłożyć na talerz, posypać pokruszonym serem feta.