Go Back
Sałatka z buraka i fety

Sałatka z buraka i fety

Czas przygotowywania 15 minutes
Typ posiłku Kolacja, Przekąska, Sałatka, Śniadanie, Wege
Liczba porcji 1 porcja
Kalorie 500 kcal

Składniki
  

  • 50 g sera feta ważne - szukajcie prawdziwej fety z sera owczego, ja taką kupuję w Lidlu
  • mix sałat ok. 100 gramów
  • 1/2 szt średniej czerwonej cebuli
  • 1 szt średni ugotowany burak kupuję już ugotowane, pakowane próżniowo w folię - też w Lidlu
  • pestki dyni i słonecznika

Sos:

  • 1 łyżka miodu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek lub dobrego oleju
  • 1/2 łyżki sok z limonki
  • sól
  • pieprz cytrynowy

Przygotowanie
 

  • sałatę rozkładamy równomiernie na talerzu
  • kroimy w słupki buraka, w piórka cebulę i rozkładamy na sałacie
  • posypujemy rozkruszoną fetą
  • podprażamy na suchej patelni pestki dyni i słonecznika, posypujemy sałatkę pestkami
  • mieszamy wszystkie składniki sosu i polewamy sałatkę

Gotowe !! Smacznego !!

    Słowa kluczowe #bezglutenowe, #bezmięsa, #bezpieczenia, #łatwe, #szybkie