Go Back
Print
Recipe Image
Smaller
Normal
Larger
Sałatka z buraka i fety
Drukuj przepis
Przypnij przepis
Czas przygotowywania
15
minutes
min
Typ posiłku
Kolacja, Przekąska, Sałatka, Śniadanie, Wege
Liczba porcji
1
porcja
Kalorie
500
kcal
Składniki
50
g
sera feta
ważne - szukajcie prawdziwej fety z sera owczego, ja taką kupuję w Lidlu
mix sałat
ok. 100 gramów
1/2
szt
średniej czerwonej cebuli
1
szt
średni ugotowany burak
kupuję już ugotowane, pakowane próżniowo w folię - też w Lidlu
pestki dyni i słonecznika
Sos:
1
łyżka
miodu
4
łyżki
oliwy z oliwek lub dobrego oleju
1/2
łyżki
sok z limonki
sól
pieprz cytrynowy
Przygotowanie
sałatę rozkładamy równomiernie na talerzu
kroimy w słupki buraka, w piórka cebulę i rozkładamy na sałacie
posypujemy rozkruszoną fetą
podprażamy na suchej patelni pestki dyni i słonecznika, posypujemy sałatkę pestkami
mieszamy wszystkie składniki sosu i polewamy sałatkę
Gotowe !! Smacznego !!
Słowa kluczowe
#bezglutenowe, #bezmięsa, #bezpieczenia, #łatwe, #szybkie