Pstrąg pieczony z makaronem z cukinii
Dzisiaj zapraszam na danie obiadowe - pieczony pstrąg, podawany w towarzystwie makaronu warzywnego (marchew i cukinia). Danie przygotowuje się bardzo szybko, jest bardzo smaczne i zdrowe.
Czas przygotowywania 20 minuty min
Czas pieczenia 20 minuty min
Rodzaj Dania z rybą, Kolacja, Obiad
Liczba porcji 1
Kalorie 591 kcal
- 2 szt 2 szt pstrąga patroszonego świeżego
- 4 gałązki 4 gałązki tymianku
- 1 szt cytryna lub limonka
- masło
- ●sól
- pieprz cytrynowy
- 2 ząbki 2 ząbki czosnku
- 2 szt średnie marchewki
- 1 szt cukinia
- imbir
- cynamon
Przygotowanie
pstrąga myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym
nacieramy solą i pieprzem cytrynowym (w środku i na zewnątrz)
do środka pstrąga wkładamy gałązkę tymianku, pół ząbka czosnku pokrojonego w plasterki, odrobinę masła, plaster limonki
na wierzch pstrąga układamy również masło, limonkę i tymianek
zawijamy w folię aluminiową lub papier do pieczenia. Folię / papier nakłuwamy lekko wykałaczką, aby para miała ujście.
tak przygotowany pstrąg może leżakować kilka, a nawet kilkanaście godzin w lodówce. Przejdzie wtedy wszystkimi aromatami.
następnie pstrąga pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 20 minut
W czasie gdy pstrąg się piecze przygotowujemy makaron z marchewki i cukinii:
obieramy marchew i cukinię
następnie obieraczką przygotowujemy długie, cienkie paski z marchwi i cukinii
na patelnię wlewamy kilka łyżek wody i wrzucamy marchew (w pierwszej kolejności, ponieważ potrzebuje więcej czasu, aby zmięknąć).
dusimy przez ok 3 minuty, dodajemy cukinię i jeszcze przez chwilę dusimy. Ważne, aby nie rozgotować jarzyn.
zmniejszamy ognień i dodajemy trochę masła oraz przyprawy do smaku: sól, pieprz cytrynowy, odrobinę imbiru i cynamonu.
mieszamy, aby masło i przyprawy obtoczyły nasz warzywny makaron.
I gotowe !! Podajemy gorące i zjadamy ze smakiem. Dla mnie pycha !!
Słowo kluczowe #bezglutenowe, #bezmleka, #szybkie