Ekspresowe ciasteczka amarantusowe
Ekspresowe ciasteczka amarantusowe
Dzisiaj zapraszam do wypróbowania ciastek z amarantusem i pastą Tahini (pastą sezamową). Ciastka robi się ok 10 minut, a piecze kolejne 10 minut.
Jeśli właśnie zadzwoniła przyjaciółka, że za pół godziny wpadnie na kawę, to spokojnie zdążysz je przygotować. Zapraszam
Czas przygotowywania 10 minuty min
Czas gotowania 10 minuty min
Łączny czas 20 minuty min
Rodzaj Deser, Przekąska, Słodkości
Liczba porcji 2
Kalorie 289 kcal
Składniki
- 20 gramów amarantusa ekspandowanego
- 60 gramów pasty sezamowej Tahini
- 1 jajko
- 30 – 40 gramów ksylitolu (w zależności od tego jak słodkie ciastka chcesz otrzymać)
Przygotowanie
- do miski wrzuć jajko, pastę Tahini i ksylitol.
- wymieszaj rózgą, aż całość ładnie się połączy, a ksylitol rozpuści (trwa to chwilę)
- dosyp amarantus i mieszaj jeszcze chwilę
- formuj ręką lub łyżką małe ciasteczka o średnicy ok 3 cm i wykładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
- piecz w temperaturze 180 stopni ok. 10 minut. Smacznego !!
Słowo kluczowe #bezglutenowe, #bezmięsa, #bezmleka, #łatwe, #szybkie