Ciasto czekoladowe z cukinią
Ciasto czekoladowe z cukinią
Jeśli szukasz ciasta, które nie zawiera nabiału i mąki, ta propozycja będzie dla Ciebie idealna. Dodatkowa zaleta to krótki czas przygotowania ciasta i niewiele składników, które zwykle mamy pod ręką.
Czas przygotowywania 20 minuty min
Czas gotowania 35 minuty min
Rodzaj Deser, Słodkości
Liczba porcji 8
Kalorie 261 kcal
Składniki
- 250 g cukinii
- 1 szklanka mąki owsianej zmielone płatki owsiane
- 2 duże dojrzałe banany lub 3 mniejsze
- 150-200 g daktyli
- 3 całe jajka
- 4 łyżki masła orzechowego
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie
- cukinię obierz, zetrzyj na tarce, posól odrobinę, odstaw na 10-15 min, odciśnij nadmiar wody
- wymieszaj mąkę owsianą z kakao i proszkiem do pieczenia
- zmiksuj banany, daktyle, masło orzechowe
- połącz składniki suche, mokre i cukinię
- ubij jaja na puszystą masę i dodaj do pozostałych składników
Dodatkowe informacje
Piecz ok 35 min w 180C
Możesz polać polewą (czekoladę rozpuścić z odrobiną mleka) i udekorować owocami.